Copertă - Zona Albastră


Zona albastră – nimic nu e ceea ce pare

            Zona albastră este un roman tipic pentru genul thriller. Are majoritatea elementelor deja consacrate de autorii thriller: acțiune din plin pe parcursul a câtorva ani, personaje bine definite și schimbări bruște în cursul acțiunii. Pe de altă parte, dezamăgește printr-o premisă banală, care pur și simplu nu atrage atenția.

Katherine Raab este o studentă la medicină care urmărește să-și ia diploma de masterat. Viața ei nu este foarte palpitantă. Tatăl ei, Ben, este un afacerist cunoscut în comerțul aurului. Acesta o duce foarte bine, reușind să câștige cât să-și întrețină familia și încă puțin în plus. Altfel spus, viața sa și a familiei sale e roz, până într-o zi când este arestat pentru spălare de bani pentru un clan de traficanți de droguri din Columbia. Din acest moment, familia se destramă, toți membrii intră în WITSEC, programul de protecție a martorilor. Kate este separată de familia ei. După ce tatăl ei dispare, Kate bănuiește că la mijloc e ceva mai mult și deschide o usă care nu se mai poate închide.

Dacă eșuează în a stârni curiozitatea prin originalitate a premisei, romanul se revanșează foarte bine prin acțiunea ce pornește de la aceasta. Capitolele sunt foarte scurte, lasând cititorul să vrea mai mult, tot mai mult.

Personajele sunt foarte bine conturate. Personalitățile lor sunt reale – le întâlnim în fiecare zi. Fiecare dintre ei reacționează diferit la ce li se întâmplă. Bineînțeles, apar și adversari, a căror cauză este prezentată în detaliu. Pe măsură ce romanul se desfășoară, acțiunea ia proporții tot mai mari – se implica personaje care acționează de la distanță. Pentru mine, Kate e o alegere ciudată ca personaj principal. În tot ce-am citit până acum, personajul principal lua forma unui bărbat cu o meserie nu tocmai legată de ce urma să se întâmple, sau a unei fete neajutorate care în urma pățaniilor se maturizează. Însă Kate nu e așa. Ea e o femeie, în toată deplinătatea cuvântului. Nu depinde de nimeni. Reacțiile ei la ce se întâmplă fac din roman ceva diferit.

Tot în Zona Albastră am găsit și cele mai violente și ciudate turnuri de situație – astfel se fac schimbări radicale. Se redefinește tot ce înțeleseseși până atunci. Autorul nu iartă nimic. Pe la jumătatea cărții te simți neajutorat.

Toate acestea împreună cu talent literar din belșug, dialoguri interesante și amuzante, un cadru spațio-temporal vast și o mică dramă fac din Zona Albastra un adevărat must-have pentru pasionații thriller.

Carte apărută în 2008 la editura Paralela 45:

http://www.edituraparalela45.ro/titlu_detaliu.php?idtitlu=970

Reclame